Poğaça tadında olan kete yöresel olarak farklı farklı yapılmaktadır. Genellikle iç malzemesi olarak kavrulmuş unla yapılır. İçi boş olarak yapılan olduğu gibi cevizli peynirli olarak da yapılabilir.
KETEMalzemeler:
- 2 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1 yemek kasığı seker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket yasmaya
- 6 su bardağı un
- 250 gr tereyağ
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- Çörek otu
Ilık sütün içine mayayı ilave edip eritin. Unun ortasına mayayı ve sütü sıvı yağı tuzu şekeri ekleyip yoğurun.Hamur kabarana kadar bekletin.
İç malzemesi için tavaya 5 yemek kaşığı sıvı yağı koyup 3 yemek kaşığı unu ilave edip karıştırarak kavurun.
Ara malzemesi icin tavada tereyağını eritip soğumaya bırakın..
Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp unlanmış tezgahta 1 cm kalınlığında açın.Yufkanın üzerini eritilmiş tereyağı ile yağlayın. 3 adet yufkayı aynı şekilde yağlayıp üstüste koyup enli bir rulo şeklinde kapatıp hamuru kare şeklinde kesin.
Kestiğiniz kare parçaları merdane ile biraz daha inceltip iç malzemeden yani kavrulmuş undan koyup hamuru yine kare şeklinde olacak şekilde kapatıp kapanan yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
Kalan hamuruda ayni şekiilde hazırlayıp üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 190 derecede fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun