Kabuklarından reçel yapılan portakalın, çiçeklerinden çay yapılarak yararlanılır. Cilt bakımında kırışıklıklarda ve akne problemlerinde portakal yağı sıkça kullanılır. Ayrıca portakalın kabukları, hoş bir lezzet katması için tatlılarda da kullanılır.
Kek malzemesi:
- 150 gram toz şeker
- 150 gram un
- 150 gram margarin
- 3 yumurta
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
- 2 portakal suyu
- 2 portakal kabuğu rendesi
- 2 çorba kaşığı pudra şekeri
- 1 limon suyu
- Portakal suyu, portakal kabuğu rendesi,pudra şekeri ve limon suyu beraberce iyice karıştırılır.
Şekerle yağ çırpılır.Yumurtalar birer birer kırılarak eklenip çırpmaya devam edilir.Un ve kabartma tozu azar azar ilave edilerek kek hamuru hazırlanır.Yağlanmış unlanmış kek kalıbına boşaltılır.Orta hararetli fırında 180 derecede yaklaşık 40 dakika pişirilir. Kek piştikten sonra 10 dakika sonra kalıptan çıkarılır. Üzerine portakal şurubu dökülür. Buzdolabında soğuduktan sonra arzuya göre portakal dilimleri veya krem şanti ile süslenip servis yapılır. Afiyet olsun.