12 Ağustos 2014 Salı

Portakallı Kek

  Portakalın faydalarından bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.Portakal C vitamini deposudur. Bu kış meyvesinde  A, E ve B grubu vitaminleri ile fosfor, demir, magnezyum, potasyum ve kalsiyum mineralleri bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.  Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların daha hızlı atlatılmasına yardımcı olur. Vücuttaki yorgunluğu giderir  enerji verir.  Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Portakal, kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kötü kolesterolün düşürülmesini, kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmesi, karaciğerin çalışmasına yardımcı olması da portakalın faydaları arasındadır. 
Kabuklarından reçel yapılan portakalın, çiçeklerinden çay yapılarak yararlanılır.  Cilt bakımında kırışıklıklarda ve akne problemlerinde portakal yağı sıkça kullanılır. Ayrıca portakalın kabukları, hoş bir lezzet katması için tatlılarda da kullanılır. 

Kek malzemesi:
  • 150 gram toz şeker
  • 150 gram un
  • 150 gram margarin
  • 3 yumurta
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
Portakal şurubu:
  • 2 portakal suyu
  • 2 portakal kabuğu rendesi
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 limon suyu
Portakal Şurubu Hazırlaması:
  • Portakal suyu, portakal kabuğu rendesi,pudra şekeri ve limon suyu beraberce iyice karıştırılır.
Kekin Yapılışı: 
Şekerle yağ çırpılır.Yumurtalar birer birer kırılarak eklenip çırpmaya devam edilir.Un ve kabartma tozu azar azar ilave edilerek kek hamuru hazırlanır.Yağlanmış unlanmış kek kalıbına boşaltılır.Orta hararetli fırında 180 derecede yaklaşık  40 dakika pişirilir. Kek piştikten sonra 10 dakika sonra kalıptan çıkarılır. Üzerine portakal şurubu dökülür. Buzdolabında soğuduktan sonra arzuya göre portakal dilimleri veya krem şanti ile süslenip servis yapılır. Afiyet olsun.

 
2014