14 Mayıs 2017 Pazar

Açma Tarifi

Yumuşacık üstelik kendiniz evinizde yapacaksınız. Ev yapımı açmayı çocuklarınız çok ama çok beğenecek. Çok kolay yapabileceğiniz lezzetli bir Açma Tarifi, mutlaka denemelisiniz...💓

                       

Açma Tarifi ve Malzeme Listesi:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta (sarısı üzerine, beyazı hamura konacak)
  • 100 gram tereyağı veya margarin
  • Aldığı kadar un
Üzeri için:
  • Yumurta sarısı, çörekotu veya susam
Açma Yapılışı:
Mayalı bir hamur olduğu için 2 bardak sütü ısıtarak işe başlamalısınız. Sütü ılık olarak yoğurma kabına boşaltın.Yaş mayayı sütün içine koyarak erimeye bırakın.
Sıvı yağı kabın kenarından yavaş yavaş ilave edin. Tuzu, şekeri, bir yumurtanın akını da ilave ederek elinizle karıştırarak mayayı eritin. Unu yavaş yavaş ilave edin. Sert olmayan yumuşak bir hamur olacak şekilde un ilave ederek yoğurun.
Kıvama gelen hamurun üzerine streç film veya poşet geçirip mayalanmaya bırakın. Hamuru 30 dakika kadar dinlendirin. Hamur kabarınca mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, tezgahta veya elinizle yuvarlayıp, beze haline getirin. Yaptığınız bezelerin üzerini poşetle kapatın ki üzerleri sertleşmesin. 5 dakika kadar daha dinlendirip bezeleri merdane ile açın. Şeklinin düzgün olması çok önemli değil.
Bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde dikdörtgen veya yuvarlak olacak şekilde büyütün. 100 gram margarinden bir parça bıçakla alarak açtığımız hamuruna ekmeğe yağ sürer gibi her tarafına sürün.
Sonra hamuru elinizle rulo gibi uzunca sararak elinizle düzgünleştirin. İkinci bezeyi de aynı şekilde sarıp  iki ruloyu birbirine örgü yapar gibi sarın. İki uçlarını da  simit gibi  yuvarlak olacak şekilde birleştirip uçları alta gelecek şekilde kapatın.
Diğer bezeleri de aynı şekilde yaparak yağlanmış tepsiye dizin. Yumurta sarısını az miktar sıvı yağla çırpın ve açmaların üzerine sürüp çörek otu veya susam serpin.180 dereceli önceden ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.
Sıcak sıcak hemen yiyebilirsiniz afiyet olsun.  Çok yumuşak puf puf enfes açmalar sizi bekliyor.😍

 
2014