Haşhaş yiyeceklerin üzerine serpilebildiği gibi,yağ ile ezilerek krema haline getirilen karışım hamur işlerinin hazırlanmasında içine sürülerek kullanılır. Pekmez ve balla tadlandırıp kahvaltılarda tüketilir..Kahverengi olan haşhaş ezmesi daha çok böreklerde tatlılarda çöreklerde mükemmel sonuç veriyor. Ayrıca haşhaş tohumları pasta poğaça süslemelerinde kullanılmaktadır.
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- yarım su bardağı ılık su
- 1 yumurta (sarısı üzerine, akı hamura )
- 1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Aldığı kadar un
- 1 su bardağı haşhaş ezmesi
Haşhaş ezmesini 2-3 yemek kaşığı su veya sıvı yağ ekleyip koyu kıvamını biraz açın.
Hamur yoğurma kabına yaş mayayı, şekeri tuzu ılık sütü yağı ılık suyu koyup elinizle karıştırıp mayayı yumuşatın. Yumurtanın sarısını üzeri için ayırıp akını sıvı karışıma katıp unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun üzerine temiz bir poşet kapatıp kabarana kadar en az bir saat dinlendirin. Hamur kabarınca yumurta büyuklüğünde parçalar koparıp elinizle yassıltıp tatlı tabağı büyüklünde açın. Hamur elinize yapışırsa elinize biraz sıvı yağ sürün.Açtığınız hamura kaşık yardımı ile haşhaş ezmesi sürüp hamurun her yerine yayın. Hamuru ince rulo şeklinde sararak biraz uzatın. Rulo hamuru kendi etrafında döndürüp yağlı kağıt serili tepsiye dizin.Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede üzeri kızarana kadar fırında pişirin. Özellikle kahvaltıda fırında ısıtıp sıcak sıcak yemek nefis oluyor. Afiyet olsun.