Sarı haşhaşın ağrı ve öksürük kesici etkisi, kabızlık ve tansiyon düşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Siyah haşhaş ise sağlığın birebir dostudur. Kalp ve damar sertliklerine iyi gelir. Pasta ve keklerde kullanılır. Besleyici değeri yüksek olduğu için insanı tok tutar. Sabah kahvaltısında ekmeğe sürülerek yenilir. Sade veya bal, pekmez karıştırılarak da yenilebilir.Haşhaş ağrı ve sancıları dindirici ve ishal kesici olarak da kullanılır.
Haşhaşlı AçmaMalzemeleri:
- 1 su bardağı süt
- 1 yumurta
- yarım çay bardağı sıvı yağ
- yarım çay bardağı margarin
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 küçük paket yaş maya
- 1 su bardağı haşhaş ezmesi
- Aldığı kadar un
Hamur yoğurma kabına 1 su bardağı ılık sütü koyup 1 paket yaş mayayı eritin. Yumurtanın akını, sıvı yağı, margarini tuzu şekeri ilave ederek elinizle karıştırın. Yavaş yavaş elenmiş un koyarak yoğurmaya devam edin.
Kulak memesi yumuşaklığında olan hamurumuzu temiz bir poşet ile kapatıp yarım saat mayalanmaya bırakın.
Mayalanmış hamurumuzu yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın. Elinizle veya merdane ile küçük servis tabağı büyüklüğünde açın. Az bir sıvı yağla karıştırdığımız haşhaşlı karışımdan kaşıkla alarak açtığınız hamurun üzerine sürüp her tarafına yayın.
Sonra rulo gibi sarın. İkinci bezeyide aynı şekilde yapıp iki ruloyu yan yana getirip birbirine burgu gibi sarın. Sardığınız ruloları simit şeklinde yuvarlak kapatın. Yağlanmış tepsiye dizip ayırdığınız yumurta sarısını çırpıp üzerine sürün. Hamurun tamamını aynı şekilde yapıp çörek otu susam serpip önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar 30 dakika pişirin. Haşhaşlı açmanız hazır, afiyet olsun.