22 Ocak 2015 Perşembe

Haşhaşlı Açma

Sarı haşhaşın ağrı ve öksürük kesici etkisi, kabızlık ve tansiyon düşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Siyah haşhaş ise sağlığın birebir dostudur. Kalp ve damar sertliklerine iyi gelir. Pasta ve keklerde kullanılır. Besleyici değeri yüksek olduğu için insanı tok tutar. Sabah kahvaltısında ekmeğe sürülerek yenilir. Sade veya bal, pekmez karıştırılarak  da  yenilebilir.Haşhaş ağrı ve sancıları dindirici ve ishal kesici olarak da  kullanılır.
Haşhaşlı Açma


Malzemeleri:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  •  yarım çay bardağı sıvı yağ
  • yarım çay bardağı margarin
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 küçük paket yaş maya
  • 1 su bardağı haşhaş ezmesi 
  • Aldığı kadar un
Haşhaşlı Açma Yapılışı:
Hamur yoğurma kabına 1 su bardağı ılık sütü  koyup 1 paket yaş mayayı eritin. Yumurtanın akını, sıvı yağı, margarini tuzu şekeri ilave ederek  elinizle karıştırın. Yavaş yavaş elenmiş un koyarak  yoğurmaya devam edin.
Kulak memesi yumuşaklığında olan hamurumuzu temiz bir poşet ile kapatıp yarım saat mayalanmaya bırakın.
Mayalanmış hamurumuzu yumurta büyüklüğünde  parçalara ayırın. Elinizle  veya merdane ile küçük  servis tabağı büyüklüğünde açın.  Az bir sıvı yağla karıştırdığımız haşhaşlı karışımdan kaşıkla alarak açtığınız hamurun üzerine  sürüp her tarafına yayın.
Sonra rulo gibi sarın. İkinci bezeyide aynı  şekilde yapıp iki ruloyu yan yana getirip birbirine burgu gibi sarın. Sardığınız ruloları simit şeklinde yuvarlak kapatın. Yağlanmış tepsiye dizip ayırdığınız yumurta sarısını çırpıp üzerine sürün. Hamurun tamamını aynı şekilde yapıp çörek otu susam serpip önceden ısıtılmış  180 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar 30 dakika pişirin.  Haşhaşlı açmanız hazır, afiyet olsun.

 
2014