13 Ocak 2015 Salı

Cevizli Çiçek Poğaça

*Mayalı Poğaça Yaparken ,  mayanın taze olup olmadığını anlamanız için mayayı elinizle ezdiğinizde hemen dağılıyorsa gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Yazın hazırlanacak hamur işlerine yarım paket maya kafi gelirken kışın hazırlanan hamurlar için bir paketi tamamen kullanmanız gerekebilir.
* Mayalı hamurlara bir miktar toz şeker ilave ederseniz hazırladığınız poğaçaların daha lezzetli olduğunu ve daha çok kabardığını fark edebilirsiniz.
* Yoğurduğunuz hamur tamamen hazır olduğunda elinize yapışan bir kıvam da olmalıdır.
* Mayalı hamurlarda kullanılan un mutlaka elenerek ve yavaş yavaş ilave edilerek kullanılmalıdır. 
* Hazırladığınız hamuru yoğurduktan sonra en az 10 dakika dinlenmeye bırakmalısınız.
* Mayalı hamurlara istenilen şekiller verildikten sonra tepsi mayasını alması için yine 10 dakika kadar beklemelisiniz.
* Son olarak  kullandığınız malzemelerin  oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. 
Malzemesi:
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 3 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya
  • 4 su bardağı un
  • 1 çay bardağı ceviz içi
Üzeri için:
  • Yumurta sarısı
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabına yaş mayayı şekeri ve ılık su koyup elinizle karıştırın.Maya eriyince  üzerine yumurtayı kırıp sıvı yağı  tuzu ve unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun. Hamur kıvama gelince 1 çay bardağı ezilmiş cevizi ilave ederek hamura yedirin.Hamuru fazla yoğurmadan üzerini streçleyip veya bezle kapatıp en az yarım saat dinlendirin. Kabaran poğaça hamurundan cevizden büyük parçalar koparıp çubuk şeklinde uzun ince rulo yapın. Uzun çubuk şeklindeki ruloları bıçak yardımı ile bir kenarından çentikler açıp kendi etrafında yuvarlak  sararak çiçek  şeklini verin. Bütün hamuru aynı şekilde yaparak yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürerek 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin.  Poğaçanız çiçek şeklinde olacaktır. Afiyet olsun.

 
2014