Simitin ilk mucidi Kanuni’nin vezirlerinden Şemsi Paşa imiş. Eski ustalar kaliteli bir simitin özelliklerini sıralarken 22 ayar Osmanlı altını renginde olmalı demişler. Üzerine sürülen pekmezin de dut pekmezi olması gerekirmiş. En iyi simitin Safranbolu ve Kastamonu'nda yapıldığı söylenir. Bu leziz susamlı halka adeta ülkemizin sembollerindendir. Adı, şekli, tadı şehirden şehire değişsede simit bizim baş yiyeceklerimizden biridir. Hele de yanında demli bir çay, birde peynir olursa değmeyin tadına…
Malzemeler:- 3 su bardağı un
- 125 gram margarin
- yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 1 yumurta
- Üzeri için susam
Eritilmiş margarini sıvı yağı yoğurdu sirkeyi yumurtayı ilave edip karıştırın. Bir kaşık un koyup üzerine mahlebi tuzu şekeri, kabartma tozunu karıştırın. Unu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tezgahta ince rulo yapıp yuvarlak simit şeklinde kapatın. Simit kurabiyeler minik minik olsun. Simitleri bol susama batırıp yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında hafif kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.