24 Eylül 2014 Çarşamba

Dereotlu Poğaça

Dereotu  E ve C vitamini bakımından zengindir.Kendine has kokusu ve tadı ile dereotu  mutfakların vazgeçilmez çeşnilerinden biridir.Genelde salata malzemesi olarak veya yemeklere lezzet vermesi için kullanılır.  Dereotunu safra ve sindirim suyu salgılanmasını sağlar. Mide ve bağırsak gazlarını önler. Ağrı ve krampları giderir. İdrar söktürür. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. İştah açar. Anne sütünü çoğaltır. Kansere karşı korur. Ağızda çiğnenen tohumları ağız kokusunu önler.  . Kalsiyum bakımından zengin olduğundan, kemik ve diş sağlığı için faydalıdır.Vücuda kuvvet ve çeviklik verir. Uyuşturucu maddeler ile oluşan zehirlenmeler de, tedavi edici ilaç olarak kullanılır. Göz hastalıklarına iyi gelir.  Aç karnına yenirse zayıflamaya yardımcı olur.

Malzemeler:
  • 150 gram margarin(oda sıcaklığında)
  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 100 dram peynir
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 limon suyu
  • 2-3 dal dereotu
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Karbonat limon suyu ile kabartılır.Yumurtanın birinin sarısı üzeri için ayrılır.Karıştırma kabında margarin elle yumuşatılır.Yumurta,un peynir,kabartılmış karbonat,tuz, kıyılmış dereotu bütün malzeme(üzeri için ayrılan 1 yumurta sarısı hariç)yoğrulur.Kulak memesi kıvamındaki hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp yuvarlak top yapılır.(içleri boş olacak)Yağlanmış tepsiye dizilir.15 dakika dinlendirip üzerine yumurta sarısı susam serpilir.Afiyet olsun.

 
2014