Pırasa, en sevilen sebzeler listesinde yer almasa da, sağlıkla ilgili faydaları sebebi ile mutlaka sofralarda yer alması gerekiyor. İçerdiği kamferol ile kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir. Yüksek miktarda içerdiği folat kalp sağlığını korumaya destek oluyor. Pırasanın, içerdiği antioksidan etkili gallik asit ile yaşlanmayı geciktirici etkiye sahip olduğu , içerdiği sülfürlü diğer birleşikler ile özellikle kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu etkisi olduğunun biliniyor.
1 porsiyon pırasa, kanın pıhtılaşmasında önemli rolü olan K vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu, manganez ihtiyacının yüzde 13’ünü, C vitamini ihtiyacının yüzde 6’sını karşılar. Pırasa, dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda yaklaşık 3 ay saklanabilir. Piştikten sonra buzdolabında saklanıyorsa maksimum taze kalma süresi 48 saattir.
1 porsiyon pırasa, kanın pıhtılaşmasında önemli rolü olan K vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu, manganez ihtiyacının yüzde 13’ünü, C vitamini ihtiyacının yüzde 6’sını karşılar. Pırasa, dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda yaklaşık 3 ay saklanabilir. Piştikten sonra buzdolabında saklanıyorsa maksimum taze kalma süresi 48 saattir.
Malzemeler:
- 1 orta boy pırasa
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 su bardağı ince kıyılmış beyaz lahana
- 1/2 adet göğsü
- 4 çorba kaşığı soya sosu
- 1 adet hazır yufka
- karabiber
- 1 yumurtanın akı
- 2 su bardağı sıvı yağ
Pırasayı soğanı, tavuk etini lahanayı ince ince kıyın.Tavaya 5-6 çorba kaşığı sıvı yağda tavukları ve sebzeleri harlı ateşte sık sık karıştırarak bir kaç dakika sote edin.Soya sosunun yarısını ve biberi ekleyip ocaktan alın. Yufkayı büyük üçgen dilimleri halinde kesip,hazırlanan içten koyun.iki parmak kalınlığında olacak biçimde sarın. Uçlarına yumurta akı sürerek kapatın. Kızgın yağda kızartın. Kızaran börekleri verevine verevine kesin. Kalan soya sosunu üzerine dökün. Sıcak servis yapın Afiyet olsun.