10 Ağustos 2014 Pazar

Portakallı Top Kek

Portakal kabuğu  reçel yapımında kullanılır. Birçok kişi evinde yaptığı reçellerde bu şifalı meyvenin kabuğundan yararlanır. Güzel ve hoş bir kokusu vardır. İnsanlar portakalın kabuğunu tükettiği zaman hoş bir tat elde eder. Aynı zamanda keklerde, pastalarda hem süsleme amaçlı hem de tat verme amaçlı kullanılır. Kozmetik sanayinde de parfüm yapımında kullanılır. Zaten kabuğunu keserseniz  güzel kokusunu hemen duyarsınız. Bazı ülkelerde ise geleneklere göre evlilik ve aşk sembolü olarak portakal çiçeği kullanılır. Gelin çiçeği bu şekilde süslenir. Hatta gelinlerin saçına bile bu meyvenin çiçeği takılır.
Malzemeler:
  • 6 yumurta
  • 4 portakal
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı fındık içi
Yapılışı:
Portakalların suyu sıkılır.Kabukları 1 su bardağı sıvı yağ ile blendırdan geçirilir.Oda sıcaklığındaki yumurtaların beyazları ile sarıları ayrılır.Beyazının içine şeker ilave edilip çırpılır. Sarısı da çırpılıp,beyazına ilave edilir.Portakal suyu ve kabukları da ilave edilip çırpılır.Un vanilya ve kabartma tozu ilave edilip iyice karıştırılır.Küçük kek kalıplar tepsiye dizilir.Birer yemek kaşığı kalıplara konarak üzerine fındık serpilir.İstenirse fındığın üzerine biraz daha kek hamuru konabilir.Önceden ısıtılmış 160 derecede pişirilir.Afiyet olsun.

 
2014