8 Ağustos 2014 Cuma

Bayatlamayan Poğaça

Poğaça İtalyan'cada "külde pişmiş küçük hamur işi" anlamına gelen focaccia kelimesinden Türkçe'ye geçmiştir.  Osmanlı Saray Mutfağında  Sultan III. Murat döneminden poğaçanın önemli konuklar için hazırlandığı, sofralarda yer aldığını ve bohça olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra çeşitli, yörelerde çeşitli şekillerde çeşitli içler konarak poğaçalar yapılmaktadır. Kıymalı, zeytinli peynirli, çikolatalı, sucuklusu çay saatlerin vazgeçilmezi poğaçalar

Malzemeler:
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı sıcak süt
  • 1 su bardağı maden suyu
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yumurta sarısı üzeri için
  • Yeteri kadar un
Yapılışı:
Sıcak sütü ve mayayı bir kapta alıp üzerine şekeri ekleyip 10 dakika köpürene kadar bekleyin.Yoğurma kabına maden suyu,sıvı yağ,  beklettiğiniz mayayı tuzu koyup kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar un ekleyip yoğurun.Hamurun mayalanması 1 saat bekleyin Ilık ortam da olursa iyi olur.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.Yağlanmış tepsiye dizin 10 dakika daha bekleyip yumurta sarısı sürün.  Susam serpin önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 30 dakika pişirin.

 
2014