8 Ekim 2014 Çarşamba

Paskalya Çöreği


İsa’nın dirilişini dile getiren Paskalya, Hıristiyanlığın en büyük bayramı sayılır. Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart’ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle Paskalya Günü’nün tarihi değişebilmektedir.

Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (paskalya çöreği) yapılır; yumurta (boyalı paskalya yumurtası) haşlanır; mumlar yakılır; dualar okunur.

Malzemeler:

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 paket yaş maya
  • Aldığı kadar un

Üzeri İçin:

  • Yumurta sarısı
  • Ezilmiş ceviz veya fındık

Yapılışı:
Yumurtayı, sütü,zeytinyağı,şekeri,mahlebi,mayayı,karıştırma kabına koyun.Unu yavaş yavaş ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.Hamuru dokuz eşit parçaya ayırın.Bir parçadan üç tane saç örgüsü olacak şekilde ayırın.3 'lü saç örgüsü örerek yağlanmış tepsiye dizin. Bütün hamuru aynı şekilde örerek bitirin.Yarım saat tepside bekletin.Üzerine yumurta sarısı sürüp ezilmiş fındık veya ceviz ile süsleyin.175 derecede fırında kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun.

 
2014