Tahin, vitamin, mineral ve antioksidan açısından çok zengindir. A, B ve E vitaminlerinden bol miktarda içerir. Kalsiyum ve özellikle demir açısından zengindir. Tahini en bilinen pekmezin yanı sıra bal ile karıştırılarak da tüketilebilir.
Tahin bağışıklık sistemini güçlendiren bir yiyecektir. Bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı da koruma sağladığı bilinmektedir.
Tahini tatlılarda kullanabilir, enfes tarifler elde edebilirsiniz.
- 1 kilo yufka(5-6 tane)
- 2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı tahin
- 3 yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 şişe maden suyu
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- Peynir veya çökelek veya kıymalı harç da olabilir.
Bir kaba yumurtalar kırılır.Tahini,sıvı yağı,yoğurdu,maden suyunu,kabartma tozunu koyup karıştırılır.
Az yağlanmış tepsiye yufkanın kenarları dışarı taşacak şekilde yerleştirilir.Hazırlanan tahinli maden sulu harç kaşıkla yayılır.İkinci yufka tamamen tepsinin içinde kalacak şekilde buruşturulup yayılır.Üzerine sos aynı şekilde yayılır.Üçüncü yufkada aynı şekilde yayılıp soslanır arasına peynirli veya kıymalı istediğiniz şekilde yaptığınız iç harç yayılır.Üzerine kalan yufkalar aynı şekilde yayılıp soslanır. En son tepsinin kenarlarından sarkan yufkalar tepsinin içine toplanıp soslanır. Üzerinin düz olması için son yufka düzgünce tepsiye yayılıp kenarlarını böreğin altına yerleştirin.Üzerine kalan sosu yayılıp 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.Afiyet olsun.