24 Eylül 2014 Çarşamba

Paçanga Böreği

Pastırma, çok eski bir Türk yemeği ve et konservesidir. Bilhassa bedenen çalışan insanlar için bol enerji kaynağıdır. Hazmı çok kolaydır. Etin esas gıda değeri eksilmediği, bileşimindeki su miktarı azalmış olduğundan az bir pastırma parçasında çok miktarda etin yerini tutan besin ve kalori değeri mevcuttur. Pastırma yapımında kullanılan etlerde hile az olduğu için, yapılmakta olan diğer et konservelerinden besin değeri daha fazladır. İyi pastırma koyu kırmızı renktedir. Açık kırmızı renkte olan pastırmalar iyi kalite değildir. Ağızda lastik gibi uzar, besin değeri azdır. Pastırmanın üzerine sürülen çemen, ete çok güzel koku vererek, etin uzun bir müddet kokuşmasını önler. Ancak çemen kokusu vücuttan terle birlikte atıldığı için yerken dikkatli olmak ve sık sık duş almak gerekir...

Malzemeler:
  • 4 adet yufka
  • 1 adet domates
  • 2  adet sivri biber
  • 1 tutam maydanoz
  • 150 gram pastırma
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
  • 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
Kızartmak için:
  • 1 su bardağı  sıvı yağ
Yapılışı:
Tavaya sıvı yağı koyup doğranmış biberleri ve domatesi sote edin.Soğuyunca biraz küçülttüğünüz pastırmaları,kaşar peyniri rendesini,doğranmış maydanozu ilave edin.
Yufkaların her birinden 4 üçgen elde edecek şekilde kesin.Üçgenin geniş kısmına iç harçtan koyup sigara böreğinden daha kalın sarın.Uç kısmını açılmaması için suyla ıslatın.Tüm yufkaları aynı şekilde sarın.Kızgın yağda alt üst kızartın.Sıcak servis yapın.
Dilerseniz üzerine yumurta sarısı sürüp fırında da pişirebilirsiniz.Afiyet olsun.

 
2014