Ispanak tam bir vitamin deposudur ve K vitamininin en önde gelen kaynaklarından biridir. Bir de kalsiyum, magnezyum ve D vitamininden bahsedebiliriz, ancak K vitamini kemiklerin güçlenmesi için hayati derecede önemlidir. Bir kase taze ıspanak yaprağı size günlük K vitamini ihtiyacınızın yüzde iki yüzünü sağlar. C vitamini açısından süte büyük bir alternatiftir. ıspanakta hem antioksidan hemde kanser karşıtı özellikler gösteren bir madde saptamışlardır. Bir kâse haşlanmış ıspanak size günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde iki yüzünü sağlar. Ispanak erkeklerde görülen prostat kanseriyle savaşır. Ispanak kolon kanserini önlemeye de yardımcı olur. Ispanak müthiş bir demir kaynağıdır. Bu özellikle adet gören kadınlar için önemlidir çünkü demir eksikliği sorunu kadınlarda daha ciddi boyuttadır. Ispanakta göz hastalıkları ve katarakttan meydana gelen görme kaybına karşı koruyan bir madde mevcuttur. Ispanağı tatlılarda pastalarda da kullanmanızı öneririm.
- 3 yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı robotta çekilmiş çiğ ıspanak yaprağı
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 su bardağı süt
- 2 temek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 paket krem şanti
Yumurta ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpın.Sıvı yağ un kabartma tozu,vanilya ekleyin karıştırmaya devam edin.Çiğ ıspanak yapraklarını robottan geçirip karıştırma kabına ekleyin.İyice karıştırıp yağlanmış unlanmış kek kalıbına boşaltın.175 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin.
Krema malzemelerini tencerede koyulaşıncaya kadar pişirip soğutun.Krem şantiyi 1 bardak sütle çırpıp soğumuş olan kremayla karıştırın.
Pişen kekin kenar kısımlarını bıçakla kesip robottan geçirin.Ayrıca keki ikiye kesip arasına ve üzerine krema sürün. Robottan geçirdiğiniz kek kırıntılarını krema sürülmüş kekin üzerine serpiştirip süsleyebilirsiniz.Afiyet olsun.